8 tips om je wifi-ontvangst te verbeteren

Je wifi versterken? Met deze tips heb je straks overal in huis internet! Er zijn verschillende dingen die je kan doen voor een beter bereik van jouw draadloos internet. Ik heb acht manieren voor het verbeteren van je wifi op een rijtje gezet:  

1. Plaats je router op een optimale plek

Eén van de manieren om je wifi te verbeteren is door je router op een tactische plaats te zeten.  

 • Kies een centrale locatie in huis. Hoe verder weg van de zender; hoe zwakker het signaal en de netwerksnelheid. 
 • Plaats de router zo hoog en vrij mogelijk, bijvoorbeeld op een kast. De radiostralen hebben dan mogelijk minder obstakels. 
 • Heeft je router meerdere antennes die je kunt richten? Zet de router rechtop en spreid de antennes zodat je het bereik vergroot. 

Let op: Elektronische apparaten kunnen het wifi-signaal verstoren. Zorg voor een afstand van minimaal 30 cm tussen de apparaten en je router. Bekende wifi-vertragers zijn babyfoons, alarmsystemen, draadloze telefoons en weerstations.

2. Vervang je router

Soms is het kopen van een nieuwe router de enige optie voor het versterken van je draadloos internet.

 • Is je router of wifi modem oud? Na 6 of 8 jaar is deze aan vervanging toe.

3. Kies een ander wifi-kanaal

Een ander wifi-kanaal kan een groter internetbereik bieden.  

 • Herstart je router zodat deze zelf het kanaal kiest dat op dat moment het beste is. Het modem kiest uit 1, 6 of 11. Deze kanalen overlappen elkaar niet en hebben de minste kans op storing.
 • Wil je zelf het kanaal kiezen op de 2,4 GHz-frequentieband, omdat je buurman bijvoorbeeld op hetzelfde kanaal zit? Verander dan van kanaal. We adviseren wel om kanaal 1, 6 of 11 te gebruiken. Er zijn diverse tools en apps waarmee je kunt bepalen welk kanaal het beste is.

4. Wissel van frequentieband

Soms kun je van frequentieband wisselen voor een sterkere wifi. Let er wel op dat je apparaten geschikt moeten zijn voor de andere frequentieband.   

 • Standaard wordt de 2,4 GHz-frequentieband gebruikt. Kun je bij je thuis de 5 GHz-frequentieband gebruiken? Stel je router dan in op 5 GHz, waardoor je hogere snelheden kunt halen. Let op! Niet elke laptop of smartphone is geschikt voor de 5 Ghz frequentieband. Controleer of al je apparaten geschikt zijn om hiermee te verbinden voordat je dit instelt.

5. Plaats wifi powerline adapters

Overal in huis internet met dank aan jouw stopcontacten.  

 • Een wifi powerline adapter maakt het mogelijk om internet via je stopcontacten door het huis te verspreiden.
 • Stop één wifi powerline adapter in het stopcontact naast je modem en een tweede wifi powerline adapter op de plek waar je het wifi-signaal wilt hebben. Samen zorgen ze ervoor dat het internetsignaal van A naar B wordt verstuurd. Helaas kan het zo zijn dat het signaal niet helemaal goed aankomt bij de tweede powerline-adapater waardoor de snelheid daalt. Er is geen garantie dat je altijd de hoogste snelheid haalt.
 • Sommige providers bieden dit gratis aan nadat je me hun app de sterkte doorheen het huis hebt gemeten.
 • Je kan ook een acces-point voorzien maar dan moet je wel een kabel trekken: Een access point werkt samen met jouw modem om het wifi-bereik te vergroten. Hier moet je wel een kabel voor trekken.  
  • Installeer een access point (toegangspunt). Zo maak je eigenlijk een tweede modem aan waarmee je kan verbinden. 
  • Door het access point met een netwerkkabel te verbinden met je wifi modem vormen ze samen een ‘team’. Het access point krijgt van je modem een supersnelle verbinding tot het internet. Dit wordt vervolgens draadloos doorgestuurd naar plekken waar je wifi modem niet kan komen. 

6. Plaats liever geen wifi-range extender

De wifi-extender wordt vaak gebruikt voor het versterken en verspreiden van internet thuis. Helaas heeft dit eigenlijk geen zin.   

 • Een range extender, ook wel bekend als repeater, wordt vaak verkocht omdat het in verhouding tot andere wifi-punten erg goedkoop is. Een range extender ‘luistert’ naar de signalen om zich heen en stuurt die versterkt weer uit. Helaas is het geen goede oplossing. In de praktijk halveert een range extender de wifi-snelheid omdat ze niet tegelijk kunnen luisteren en zenden. Access points en wifi powerline adapters doen dit wel. Daarnaast moet een range extender altijd op een plek worden geplaatst waar het signaal nog goed is. Daarom is dit apparaat eigenlijk geen echte oplossing te noemen.

7. Versnel je computer

 • Een oude computer geeft een trage internetervaring. Zeker een computer met weinig intern geheugen. Upgrade dit naar meer geheugen.
 • Zorg zelf dat de pc bij het starten niet onnodig veel programma’s laadt. Denk aan Skype enz….
 • Let er ook op dat er niet meerdere virusscanners en firewalls tegelijk geladen zijn.
Share this post: